VERDIEP JE EERST IN SCHRIJFTECHNIEKEN ALS JE DENKT DAT JE ‘ZOMAAR’ EEN BOEK KUNT SCHRIJVEN!

//VERDIEP JE EERST IN SCHRIJFTECHNIEKEN ALS JE DENKT DAT JE ‘ZOMAAR’ EEN BOEK KUNT SCHRIJVEN!

VERDIEP JE EERST IN SCHRIJFTECHNIEKEN ALS JE DENKT DAT JE ‘ZOMAAR’ EEN BOEK KUNT SCHRIJVEN!

Er zijn veel mensen die het verlangen hebben om ooit een boek van hun hand in alle boekhandels te zien liggen. Mensen zonder verdere kennis van schrijftechnieken; ze zijn ervan overtuigd dat ze het zo wel kunnen! Ze hebben in hun leven immers stapels boeken ‘verslonden’, dus dan lukt het schrijven van een boek ook wel!

De teleurstelling komt hard aan als alle tien de uitgeverijen die het manuscript mochten ontvangen stuk voor stuk antwoorden dat het ‘niet in hun fonds past’. Een extra klap in het gezicht is het dan ook nog als een uitgever met de suggestie komt ‘eens een schrijfcursus te gaan volgen’.

Opgeven is er meestal niet bij. De ‘auteur’ is verliefd op zijn of haar eigen verhaal! Na de eerste tien negatieve berichten van uitgeverijen worden er opnieuw een paar manuscripten in de brievenbus gestopt. Er zal er toch wel één zijn die …

In eigen beheer uitgeven is dan een optie, maar o wee als een ingehuurde redacteur begint te strepen! Je familie, vrienden en collega’s vonden het een prachtig en goed verhaal, en nu komt er zo’n redacteurtje roet in het eten gooien.

Tegen deze mensen zou ik willen zeggen: schrijven is een ambacht. Zoals een kok smaken in een gerecht in balans moet houden, brengt een schrijver een tekst in evenwicht met schrijftechnieken. Je hebt te maken met verhaallijn, stijl, opbouw, structuur, vaart, spanningsboog, toonkeuze, gebruik van zintuigen, geloofwaardige personages en goede dialogen. Deze ambachtsonderdelen leer je inderdaad bij een goede schrijfcursus. Dus stop met proberen, voor je weet waar je mee bezig bent! Heb vertrouwen in een redacteur. Het is zijn of haar vak!

Niet iedereen kan een kast timmeren, een wasmachine repareren of een automotor weer aan de praat krijgen. Daar heb je vakmensen voor nodig. Dus…

2018-07-23T08:30:54+00:00