WAAR BLIJVEN DIE KOMMA’S

//WAAR BLIJVEN DIE KOMMA’S

WAAR BLIJVEN DIE KOMMA’S

Steeds vaker valt me bij het lezen van een krant, magazine of website op dat er nauwelijks nog komma’s worden geplaatst vóór voegwoorden (zodat, omdat, maar, hoewel, indien, aangezien, opdat, terwijl), terwijl dat toch een algemene regel is. Je hoort – als je hardop leest – immers een duidelijke pauze vóór die voegwoorden. En we hebben allemaal geleerd: hóór je een komma, schrijf hem dan ook.

Dat het een algemene regel is, wil nog niet zeggen dat het als een schrijffout wordt gezien als je die komma’s niet plaatst; het toepassen van komma’s vóór een voegwoord is gebaseerd op conventies: de vaste gewoonten van een meerderheid van de ‘zorgvuldige’ taalgebruikers. Dat je het weet.

Ja, juf Ank, dat vind ik niet alleen bijzonder, ik vind het ook raar …

En wat ik ook raar vind, is dat sommige mensen denken dat er vóór het voegwoord ‘dat’ een komma hoort. Ik hoop, dat hij snel thuiskomt is dus niet goed. Heb jij gezegd, dat hij snel zou thuiskomen? Ook niet goed.

Wél komt er een komma voor ‘dat’ in zinnen als: Het boek, dat ze binnen twee weken gelezen had, staat nu weer in de boekenkast. Het meisje, dat met de nachtboot uit Engeland kwam, slaapt nu. Hierin staat tussen komma’s informatie die je ook zou kunnen weglaten.

Verder wordt nogal eens vergeten dat je een komma schrijft voor of na woorden als: ach, hè, tja, nietwaar, helaas. Helaas …

 

2018-07-24T07:50:57+00:00